تسهیلات صادراتی ویژه شرکت های دانش بنیان
تشریح جزییات بسته جدید حمایتی صندوق نوآوری و شکوفایی از زبان رییس این صندوق: گامی بلند در مسیر گسترش تولید محصولات دانشبنیان
گامی بلند در مسیر گسترش تولید محصولات دانشبنیان
به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی معاونت علمی و فناوری؛ با توجه به اهمیت موضوع اقتصاد دانشبنیان و حمایت و تجاریسازی تولیدات این شرکتها، که یکی از اولویتهای اصلی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به شمار میرود، از اوایل سال گذشته همکاری جدی بین معاونت علمی و صندوق نوآوری و شکوفایی شکل گرفت تا در جهت اجرایی شدن موضوع حمایت از شرکتهای دانشبنیان گامهای مثبتی برداشته شود و این صندوق بتواند به تحقق و توسعه اقتصاد دانشبنیان، تکمیل زنجیره ایده تا بازار و تجاریسازی نوآوریها، دستاوردهای پژوهشی و اختراعات و کاربردی کردن دانش به شرکتها و مؤسسات دانشبنیان کمک کند.
پس از گذشت حدود یکسال و چند ماه و انجام تلاشهای بسیاری، بسته حمایتی صادارت کالا و خدمات دانشبنیان به تصویب رسید تا اهداف حمایتی از شرکتهای دانشبنیان و موضوع اقتصاد دانشبنیان را اجرایی کند.
به همین منظور برآن شدیم تا با دکتر بهزاد سلطانی، رییس صندوق نوآوری و شکوفایی به گفت و گو بنشینیم و از جزییات تصویب بسته حمایتی صادرات کالا و خدمات دانشبنیان در هیات عامل این صندوق جویا شویم:
به عنوان نخستین پرسش، با توجه به تصویب بسته حمایت از صادرات کالا و خدمات دانشبنیان به تازگی در هیأت عامل صندوق نوآوری و شکوفایی، توضیحاتی را درباره این تسهیلات ارائه کنید؟
صندوق نوآوری و شکوفایی در راستای توسعه خدمات خود و در چارچوب خدمات جاری برای شرکتهای دانشبنیان اقدام به ارایه تسهیلات حمایت از صادرات محصولات دانش بنیان کرده که برای مصداقهای گوناگون مرتبط با صادرات محصولات دانش بنیان به شرط آنکه صادرکننده یک شرکت دانش بنیان باشد، قابل استفاده است.
یکی از شرایطی که شرکتها جهت برخورداری از این تسهیلات بایستی برخوردار باشند «دانشبنیان» بودن است آیا شرایط دیگری هم وجود دارد؟
شرایط عمومی وجود دارد. این شرایط برای استفاده از تسهیلات برای شرکتهای دانشبنیان فعال در صادرات کالا و خدمات محصولات دانشبنیان به صورت زیر است:
الف) دانشبنیان بودن شرکت صادرکننده کالا و خدمات شرط لازم برای دریافت تسهیلات است.
ب) احراز شرایط توانمندی شرکت برای عملیاتی نمودن تعهدات ایجاد شده در قراردادهای صادرات کالا و خدمات، شرط لازم برای اعطای تسهیلات است.
پ) فرآیندهای ارزیابی تقاضای دریافت شده مبتنی بر رویههای مصوب این صندوق انجام خواهد شد.
ت) احراز انطباق موضوع قرارداد صادرات کالا و خدمات دانشبنیان با فهرست موضوعی محصولات دانشبنیان ضروری است.
آیا شرکتهای دانشبنیانی که برای صادرات یک محصول خاص تسهیلات دریافت میکنند، میتوانند از سایر مزایای صندوق نوآوری و شکوفایی هم بهرهمند شوند؟
بله، شرکتهای دانشبنیان دارای صلاحیت که تسهیلات صندوق را برای صادرات محصول مشخص دریافت استفاده کنند، در صورت توسعه سایر محصولات دانشبنیان دارای مزیت صادراتی و تکمیل فرآیند نظارتی صندوق نوآوری و شکوفایی، میتوانند از سایر تسهیلات صندوق با اولویت مناسب شامل تسهیلات لازم برای پیشبرد مراحل پیش تولید و تولید صنعتی و یا خدمات ضمانتنامه و توسعه بازار صادراتی استفاده کنند.
برای تخصیص تسهیلات به یک شرکت چه معیارهایی توسط صندوق نوآوری و شکوفایی مورد بررسی و ارزیابی قرار میگیرد؟
در فرآیند ارزیابی شرکت درخواست کننده، در کنار معیارهای اصلی مدیریت ارزیابی، بررسی سطح توانمندی بالقوه در صادرات محصولات و خدمات دانشبنیان ملاک خواهد بود. از سوی دیگر، سابقه شرکت در زمینه صادرات محصولات و خدمات منجر به تسریع در فرآیند ارزیابی میشود.
لطفا کمی درباره نوع تسهیلاتی که شامل شرکتهای دانشبنیان صادر کننده کالا میشوند توضیح دهید؟
خوشبختانه، تسهیلات صادرات انواع مختلفی دارند و شرکت دانشبنیان به فراخور نیاز خود پس از ارزیابیهای لازم میتواند از این تسهیلات بهره مند شود، انواع تسهیلات عبارتند از:
- تسهیلات سرمایه درگردش
- تسهیلات سرمایه ثابت
- یارانه سود تسهیلات
- تسهیلات حمایت ازصادرات
- تسهیلات توانمندساز
- تسهیلات توسعه بازارصادراتی
- ضمانتنامه بانکی
- تسهیلات حمایت ازانتقال فناوری
تسهیلات سرمایه در گردش برای شرکتهای دانشبنیان صادرکننده کالا و خدمات تا سقف 20 میلیارد ریال و بر مبنای حداکثر 70 درصد ارزش صادرات محصول دانش بنیان در دوره مالی مرتبط با حداکثر یک سال گذشته پرداخت خواهدشد. این تسهیلات بر اساس رویههای کارشناسی صندوق بررسی میشود.
تسهیلات سرمایه در گردش به چه مواردی و بر چه اساسی به شرکتها تخصیص مییابد؟
این تسهیلات برای تأمین سرمایه در گردش با نرخ 14درصد برای موارد زیر قابل تخصیص است:
جبران نقدینگی شرکت در تامین هزینههای مورد نیاز شرکت یا هزینههای جاری مرتبط با صادرات
تولید محصول جدید دانشبنیان
توسعه و آمادهسازی صادرات محصول جدید دانشبنیان
ارزیابی مورد نظر برای تخصیص این تسهیلات بر اساس بررسی عملکرد گذشته و نیز بررسی سریع برنامه عملیاتی شرکت برای مصرف منابع درخواستی خواهد بود.
آیا توسعه وآماده سازی محصول دانشبنیان شامل دریافت استانداردهای بین المللی و مطالعات و تحقیقات بازاریابی نیز میشود؟
بله. شرکتهای دانشبنیان صادرکننده کالا و خدمات میتوانند برای دریافت مجوزها و استانداردهای بین المللی و یا انجام مطالعات بازار بین المللی در راستای توسعه صادرات محصولات دانش بنیان تسهیلات سرمایه در گردش تا سقف 2 میلیارد ریال با کارمزد 14درصد دریافت کنند.
تسهیلات سرمایه ثابت در چه مواردی به شرکتها اختصاص مییابد؟
اینگونه تسهیلات به منظور توسعه امکانات و تجهیزات مرتبط با تولید صنعتی و یا ایجاد واحد صنعتی جدید برای تولید یک محصول دانشبنیان قابل تخصیص است.
اگر این محل هزینه کرد در خارج از کشور باشد، با زهم این تسهیلات به شرکت متقاضی ارائه میشود؟
بله در صورتی که محل هزینه کرد تسهیلات سرمایه ثابت توسعه امکانات و تجهیزات یا ایجاد واحد صنعتی جدید در خارج از کشور باشد (سرمایه گذاری ایران در خارج از کشور)، چارچوب "قانون و مقررات لازم سرمایه گذاریهای ایران در خارج از کشور" باید رعایت شود. همچنین در صورت لزوم با توجه به قوانین و مقررات مربوطه، تایید شورای عالی سرمایه گذاری مرتبط با سازمان سرمایه گذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران و یا شرکت سرمایه گذاری خارجی ایران برای تخصیص تسهیلات باید دریافت شود.
یارانه سود تسهیلات از چه طریقی به شرکتها پرداخت می شود و میزان آن چقدر است؟
یارانه سود تسهیلات مرتبط با سرمایه در گردش تا سقف معادل 5 میلیارد ریال به گونه ای که منجر به کاهش سود تسهیلات به میزان 7درصد شود. یارانه سود تسهیلات مرتبط با سرمایه ثابت (تولید صنعتی) تا سقف معادل 5 میلیارد ریال به گونه ای که منجر به کاهش سود تسهیلات به میزان 7درصد شود.
تسهیلات حمایت از صادرات به چه مواردی تعلق میگیرد و ضوابط پرداخت آن چگونه است؟
بر مبنای اصلاح ماده (7) آیین نامه اجرایی قانون حمایت از شرکتها و موسسات دانشبنیان و تجاری سازی نوآوریها و اختراعات مصوب 93/11/26 هیات وزیران مبنی بر "ظرفیت سازی برای ورود محصولات دانش بنیان به بازار" شرکتهای صادرکننده کالا و خدمات دانش بنیان می توانند تا سقف حداکثر 20 درصد ارزش صادرات انجام شده برای محصول دانشبنیان در دوره مالی گذشته، تسهیلات با نرخ قرض الحسنه برای نمونه سازی سایر محصولات دانشبنیان قابل صدور شرکت به بازارهای منطقه ای و جهانی دریافت کنند. این تسهیلات حداکثر تا سقف 3 میلیاردریال و بر اساس طرح ارایه شده مبنی بر توسعه کالا یا خدمت دانشبنیان جدید یا ارایه برنامه عملیاتی روشن برای وضعیت هزینه کرد تسهیلات مرتبط با فعالیتهای تولیدی و یا صادراتی شرکت ارایه خواهدشد. همچنین همزمانی ارایه این تسهیلات با سایر تسهیلات مورد درخواست موضوع این بسته پیشنهادی بلامانع است. البته تبصره ای هم وجود دارد که بر اساس آن استفاده از سایر تسهیلات مورد اشاره در این بسته، پس از تکمیل مرحله نمونه سازی برای کالا/خدمت جدید مطابق با شرایط و ضوابط صندوق نوآوری و شکوفایی نیز امکانپذیر است.
منظور از تسهیلات توانمندساز چیست و میزان کارمزد آن چقدر است؟
صندوق نوآوری و شکوفایی جهت حمایت از توانمندیهای شرکتهای دانشبنیان در توسعه بازار صادراتی، تسهیلات تا سقف 500 میلیون ریال با نرخ کارمزد 4درصد ارایه میکند. این تسهیلات برای موضوعات مرتبط با توسعه بازار شامل توسعه توانمندی شرکت برای طراحی صنعتی محصول مطابق با بازار، کمک به حل مسایل حقوقی بازارهای خارجی خاص و تقویت حضور نمایشگاهی یا معرفی کالا در بازار مورد نظر پرداخت میشود. تشخیص این موارد به عهده صندوق نوآوری و شکوفایی خواهد بود.
از دیگر انواع تسهیلاتی که عنوان شد، تسهیلات توسعه بازار صادراتی است که لطفا کمیدرباره این موضوع نیز در توضیح بفرمایید؟
شرکتهای صادرکننده کالا و خدمات دانشبنیان میتوانند تسهیلات توسعه بازار صادراتی دریافت کنند. این تسهیلات از طریق تعامل با نماینده شرکت خارجی خریدار در داخل کشور و یا ساز و کار تهیه شده از طریق صندوق ضمانت صادرات ایران برای شرکتهای خارجی مستقر در خارج کشور فراهم میشود. معاونت تسهیلات و تجاری سازی صندوق نوآوری و شکوفایی ضمن رایزنی با بانکهای عامل خود و صندوق ضمانت صادرات ایران، برای اجرایی شدن این بخش، ساز و کار مناسب را طراحی میکند.
ساز و کار برخورداری ضمانت نامه بانکی صندوق نوآوری و شکوفایی برای شرکتهای صادرکننده چگونه است؟
صندوق نوآوری و شکوفایی با معرفی شرکتهای صادرکننده محصولات و خدمات دانشبنیان به بانکهای عامل خود، بانک توسعه صادرات ایران یا صندوق ضمانت صادرات ایران، امکان دریافت ضمانت نامه های موردنیاز برای تسهیل فرآیند صادرات شرکت را فراهم میکند. معاونت تسهیلات و تجاری سازی صندوق نوآوری و شکوفایی برای اجرایی شدن این بخش، ساز و کار مناسب را طراحی میکند.
هدف از اختصاص تسهیلات حمایت از انتقال فناوری به شرکتهای دانشبنیان چیست و ضوابط اعطای این تسهیلات به شرکتها چگونه است؟
همچنین به منظور تکمیل فرآیند حمایت از انتقال دانش فنی به شرکتهای دانشبنیان و یا صادرات دانش فنی یا محصولات دانشبنیان که از طریق نمایشگاههای تخصصی محقق میشود، صندوق نوآوری و شکوفایی در قالب آییننامههای کنونی خود تسهیلات ذیل را اعطا میکند. این تسهیلات بر اساس مصوبه هیات عامل صندوق به صورت زیر خلاصه شده است.
در هریک از موارد زیر به شرط آنکه مصداق نمونهسازی درخصوص تسهیلات اعطایی به تأیید کمیته اعتباری صندوق برسد تا سقف 3میلیارد ریال تسهیلات میتواند قرضالحسنه تلقی شود. به علاوه این تسهیلات بر اساس رویههای کارشناسی صندوق بررسی شده و ملاک تایید آن بررسی برنامه عملیاتی روشن شرکت در زمینه فعالیتهای جاری یا آتی مرتبط با تولید محصول جدید، انتقال فناوری یا توسعه صادرات است.
· ارائه تسهیلات برای انتقال فناوری تا سقف 50درصد مبلغ کارشناسی شده قرارداد انتقال فناوری تا سقف 20 میلیارد ریال با نرخ سود 14درصد در قالب تسیهیلات قبل از تولید صنعتی
· ارائه تسهیلات سرمایه در گردش برای شرکتهای صادرکننده کالا و خدمات تا سقف 10 میلیارد ریال برای تأمین سرمایه در گردش قراردادهای منعقده با نرخ 14درصد
· ارائه تسهیلات سرمایه ثابت برای شرکتهای صادرکننده کالا و خدمات بهمنظور توسعه امکانات و تجهیزات مرتبط با نرخ 14 درصد در قالب تسهیلات تولید صنعتی.
حمایت از تجهیزات و آزمایشگاههای داخلی زمینهساز توسعه علمی و فناوری کشور خواهد بود
مدیر آزمایشگاه پژوهشی و تحقیقات کاربردی دانشگاه شهید باهنر کرمان گفت: حمایت از یک شرکت داخلی، میتواند بسیاری از مشکلات فراروی صاحبان آزمایشگاهها، محققین و پژوهشگران کشور را بردارد و به طبع این امر، حوزه تحقیق و پژوهش کشور، راه هموارتری طی کند.
به گزارش مرکز روابطعمومی و اطلاعرسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، دکتر جعفر ذوالعلی، مدیر آزمایشگاه پژوهشی و تحقیقات کاربردی دانشگاه شهید باهنر کرمان، با اشاره به نقش سازنده و اثرگذار معاونت علمی و فناوری و شبکه آزمایشگاهی در حوزه تحقیقات و رفع نیازهای علمی و پژوهشی کشور گفت: روالی که در چندسال اخیر و به ویژه در یکی دو سال گذشته در حمایت از دانش و فناوری پیش گرفته شده است و به طور جدی توسط معاونت علمی و فناوری و از راه حمایت از تجهیزات داخلی و نمایشگاه تجهیزات ساخت داخلی صورت میگیرد، رویهای روبه جلو و صحیح است. در واقع این رویکرد یک یک ضرورت صحیح و الزامی به منظور توانمند کردن ایران در خوداتکایی ساخت محصولات و تولیدات پیشرفته است.
نقش مهم نمایشگاه تجهیزات در ترغیب آزمایشگاهها به خرید تجهیزات بومی
ذوالعلی، با تاکید بر ضرورت وجود دانش فنی و بومیسازی تجهیزات آزمایشگاهی، توانمندی و تولید این تجهیزات را زمینهساز کمک به پیشرفت و توسعه کشور دانست و افزود: هر مجموعهای که دستگاههای پیشرفته آزمایشگاهی کشورهای خارجی را خریداری کرده باشد، یا با چنین دستگاههایی کار کند، با چالشهای فراوانی چون هزینه بالای تعمیر، نگهداری و کمبود قطعات، دست و پنجه نرم میکند. لذا ضروری است که با تلاش و عزم جدی، نه تنها این تجهیزات را داخل کشور تامین کنیم، بلکه به جایگاهی برسیم که تجهیزات و خدمات ساخت کشورمان را به دیگر کشورها ارائه کنیم.
وی عدم دسترسی مصرفکنندگان به خدمات پس از فروش را از دیگر چالشهای فراروی خریداران تجهیزات غیربومی دانست و حمایت از تجهیزات آزمایشگاهی داخلی را بر همین اساس، ضرورتی مهم ارزیابی کرد و گفت: اصولا دو نوع خدمات فنی برای یک ابزار آزمایشگاهی مورد نیاز است که به دلایل گوناگونی از جمله تحریمها، نبود نمایندگی معتبر و عدم ارائه خدمات تولیدکننده خارجی، تامین آنها با مشکلات عدیدهای مواجه میشود. لذا حمایت از یک شرکت داخلی، میتواند بسیاری از مشکلات فراروی صاحبان آزمایشگاهها، محققین و پژوهشگران کشور را بردارد و به طبع این امر، حوزه تحقیق و پژوهش کشور، راه هموارتری طی کند.
مدیر آزمایشگاه پژوهشی و تحقیقات کاربردی دانشگاه شهید باهنر کرمان، با بیان اینکه شرکتهای دانشبنیان برخاسته از نیازهای بنیادین پژوهشگاهها و مراکز علمی کشور هستند، گفت: طبیعتا، متولیان شرکتهای دانشبنیان، با نیازهای عرصه پژوهش به خوبی آشنا بوده و با محصول دانشبنیان خود، نقصهایی را که در حوزه پژوهش احساس میشود، مرتفع میکنند. پس، معاونت علمی و فناوری با ترغیب به شناخت نیازها و ایجاد شرکتهای دانش بنیان، ارائه مشوقهای متنوع به مخاطبان از جمله دانشگاهها برای رفع نیاز خود به وسیله خرید محصولات دانش بنیان داخلی که ضمن بومی بودن، ارزانتر و دارای بسیاری مزایای دیگری هستند، راه روشنی را در تامین تجهیزات و الزامات تحقیق و پژوهش از تولیدات بومی و توسعه کشور بر همین مبنا طی میکند.
ارائه مشوقها به مخاطبان و ارائهکنندگان تجهیزات داخلی، زمینهساز آینده روشن علم و فناوری
این عضو هیات علمی دانشگاه، با بیان این که حمایت از شرکتهای دانش بنیان و راه اندازی و حمایت از نمایشگاه تجهیزات آزمایشگاهی ساخت کشورمان، حرکت در مسیری مطمئن به سوی پیشرفت و توانمندی داخلی، و رخدادی خوش یمن است که میبایست با رفع نواقص جزیی ادامه یابد، اظهار کرد: تصور میکنم اتفاقی که افتاده یعنی حمایت از افرادی که می دانند در چه بخشهایی، نقص دانش و تجهیزات فنی داریم و به رفع این خلاها میپردازند از یک طرف و ارائه دادن مشوق به مصرف کنندهها برای خرید از این شرکتها از سوی دیگر و ایجاد تعامل میان این دو وجه، مطمئنا آیندهای روشن را برای علم و فناوری کشور رقم خواهد زد.
وی ادامه داد: تا پیش از راه اندازی نمایشگاه تجهیزات، در بسیاری از مجموعههای آزمایشگاهی داخلی، اعتماد و جسارت خرید تجهیزات داخلی کم تر وجود داشت، اما اکنون شاهدیم که دانشگاه ها تا اندازهای به خرید تجهیزات ساخت داخل ترغیب شدهاند که برای خرید تجهیزات مورد نیاز خود از این، نمایشگاه، چند ماه قبل از برگزاری برنامهریزی میکنند.
مدیر آزمایشگاه پژوهشی و تحقیقات کاربردی دانشگاه شهید باهنر کرمان با اشاره به نقش مهم شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی در ایجاد ارتباط میان کاربران از جامعه تحقیق و پژوهش، نقشآفرینی این شبکه در گسترش سهولت امر پژوهش، رضایتبخش و مفید فایده ارزیابی کرد و افزود: شبکه آزمایشگاهی فناوری های راهبردی معاونت علمی و فناوری، ارتباط میان پژوهشگران، محققان و دانشگاهیان و به طور کلی، مخاطبان خدمات آزمایشگاهی و با آزمایشگاه، بستر بسیار خوبی را برای تعامل بهتر فراهم کرده است.
وی افزود: به طور مثال، برای ایجاد ارتباط سازندهتر و آسان، نرم افزار اتوماسیونی را با تسهیلات ارائه میکند که این امر از یک طرف، راهکار و یک تشویق را ارائه و از طرف دیگر، آزمایشگاهها را به استفاده از چنین امکانی تشویق میکند.
ذوالعلی ادامه داد: در اخذ استانداردها هم به همین شکل، از یک سو، ضرورت وجود استاندارد را گوشزد میکند و از سوی دیگر، تشویق ها و حمایت های لازم برای اخذ استاندارد را نیز در اختیار مجموعه قرار داده است. بعنوان کسی که متصدی آزمایشگاه هستم، می بینم اغلب نیازهای ضروری آزمایشگاه، مانند توجه به استاندارد، تامین تجهیزات، ارتباط خوب با مشتریان انعکاس و بازتاب توانایی ها توسط شبکه پوشش داده شده است.
ارتباط میان تعمیرکاران و ارائه کنندگان تجهیزات بستری قابل اجرا در شبکه آزمایشگاهی
وی ارتباط میان آزمایشگاهها و ارائه کنندگان خدمات تجهیزات آزمایشگاهی را زمینهای قابل ارائه در شبکه آزمایشگاهی دانست و افزود: اگر شبکه آزمایشگاهی بتواند در حوزه سامان دهی و اطلاع رسانی خود ، شرکت هایی را که می توانند به آزمایشگاه های عضو شبکه، به ویژه در حوزه تعمیر، راه اندازی دستگاه ها خدمت ارائه دهد، بکمک بسیار ارزنده ای به آزمایشگاه ها خواهد شد. شبکه می تواند بانک معتبری را در اختیار آزمایشگاه ها قرار دهد که دانش شرکت های داخلی در تعمیر و نگهداری، خدمت بزرگ و ارزنده ای را به تحقیق و پژوهش کشور از طریق بهبود کار آزمایشگاه ها ارائه کند.
مدیر آزمایشگاه پژوهشی و تحقیقات کاربردی دانشگاه شهید باهنر کرمان، با اشاره به این که بخشهای هفتگانه این مجموعه آزمایشگاهی عمدتا در حوزه ارائه خدمت آزمایشگاهی، مشغول فعالیت هستند، گفت: این مجموعه با 7 بخش متنوع آزمایشگاهی شامل آزمایشگاههای میکروسکوپ الکترونی، مواد نسوز و سرامیک Pm آزمایشگاه آنالیز مواد نانو و آنالیز دستگاهی، آنالیز مواد حرارتی، آنالیز عنصری ، بیوتکنولوژی و عمومی، به منظور آمادهسازی نمونههای اولیه، اصلیترین بخشهای آزمایشگاه پژوهشی و تحقیقات کاربردی دانشگاه شهید باهنر کرمان هستند. یک سری دستگاهها به تازگی خریداری شده که در حال راه اندازی آنها هستیم و در کنار این کار، اقدامات لازم برای استقرار استاندارد IE17025 که استانداردی مهم برای آزمایشگاههاست، صورت گرفته است.
ذوالعلی ادامه داد آزمایشگاه پژوهشی و تحقیقات کاربردی دانشگاه شهید باهنر کرمان، ضمن ارائه خدمات آزمایشگاهی به پژوهشگران داخلی، به مخاطبان خارج از مجموعه از جمله شرکتها، محققان و دانشگاهیان دیگر آزمایشگاهها خدمت ارائه میکند. در حقیقت مخاطبین اصلی مجموعه آزمایشگاهی شامل طیف گسترده از محققان، پژوهشگران و دانشگاهیان استان است.
نمایشگاه تجهیزات آزمایشگاهی رفع کننده بسیاری از چالشهای تحقیق و پژوهش است
مدیر آزمایشگاه مرکزی دانشگاه صنعتی اصفهان گفت: نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ساخت داخل، با ارائه مطلوب تجهیزات و مواد و مورد نیاز صنعت آزمایشگاهی کشور، توانسته بسیاری از مشکلات پژوهشگران و محققان مخاطب این دست تجهیزات را مرتفع کند.
ه گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، محمدتقی جعفری مدیر آزمایشگاه مرکزی دانشگاه صنعتی اصفهان با اشاره به اینکه این مجموعه آزمایشگاهی عضو شبکه آزمایشگاهی فناوریهای راهبردی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، زمینه آنالیز و پژوهش را برای طیف وسیعی از محققان و پژوهشگران فراهم کرده است، گفت: آزمایشگاه مرکزی دانشگاه صنعتی اصفهان، سال 86 تاسیس شده و کار خود را با ارائه خدمات آزمایشگاهی به پژوهشگران و اعضای هیات علمی دانشگاه، و در کنار آن به دیگر دانشگاهها و مراکز علمی و پژوهشی آغاز کرده است. بیش از 70 درصد ظرفیت آزمایشگاهی دانشگاه صنعتی اصفهان، معطوف به ارائه خدمت آزمایشگاهی به محققان و اعضای هیات علمی دانشگاه و رفع نیازهای آزمایشگاهی داخلی و بخش دیگر در همکاری با دیگر دانشگاهها صرف میشود.
نمایشگاه تجهیزات، رفع کننده نیاز عمومی پژوهش بر مبنای توان داخلی
جعفری با اشاره به تلاش درخور تحسین برای تولید محصولات آزمایشگاهی داخل کشور، بر ضرورت توانمندسازی فناورانه شرکتها و فناوران کشور به منظور رفع نیازهای آزمایشگاهی بر پایه تولید داخلی تاکید کرد و افزود: اگر بتوانیم در داخل کشور به ساخت تجهیزات و دستگاههای آزمایشگاهی اقدام کنیم، طوریکه تحریمها و سایر مشکلات نتوانند سد راه تامین و تجهیز ساختار آزمایشگاهی قرار بگیرند، مسلما خرید این تجهیزات از سوی مصرف کننده داخلی، که بخش قابل توجهی از آن را دانشگاهها و مراکز علمی و پژوهشی تشکیل میدهند حمایت و پشتیبانی خواهد شد.
این عضو هیات علمی دانشگاه افزود: دستگاههایی در کشور وجود دارند که تعمیر و راهاندازی مجدد آنها شاید به لحاظ مالی نیازمند هزینه گزاف نباشد، اما از آنجاییکه این قطعات باید از خارج به کشور وارد شوند یا ضرورت دارد تعمیرکاران و کاربران آنها دورههایی را خارج از کشور گذرانده باشند، همواره راهاندازی این دستگاهها با موانع متعددی روبرو بوده است. لذا یکی از محاسن اجرای برجام و لغو تحریمها میتواند گسترش زمینه و حذف واسطهها به منظور ورود دانش فنی و تجهیزات مورد نیاز کشورمان در حوزه دانش و تجهیزات آزمایشگاهی باشد.
رفع کاستیهای حوزه تجهیزات آزمایشگاهی با تمرکز بر توانمندیها
مدیر آزمایشگاه مرکزی دانشگاه صنعتی اصفهان، با اشاره به مفید واقع شدن نمایشگاه تجهیزات آزمایشگاهی ساخت ایران گفت: خوشبختانه خریدهایی که از این نمایشگاه صورت گرفته، توانسته تا حدود زیادی نیازهای پژوهشگران را با استفاده از تجهیزات داخلی مرتفع کند، اما در مواردی هنوز کاستیهایی داریم که علت اصلی آن به تازه آغاز شدن ساخت برخی تجهیزات و حرکت در مسیرهای جدید برمیگردد. این کاستیها نیز به مرور و با کسب دانش و تجربه حل خواهد شد و در آینده میتوانیم شاهد ساخت تجهیزات آزمایشگاهی ایرانی هم پای تولیدات برندهای معتبر خارجی باشیم.
جعفری، با اشاره به حمایت مناسب معاونت علمی و فناوری از شرکتهای سازنده تجهیزات داخلی، اظهار کرد: رویکرد معاونت علمی و فناوری در حمایت از این دست از محصولات فناور، یعنی تجهیزات آزمایشگاهی، بسیار ارزنده است و تحول قابل توجهی را در این حوزه ایجاد کردهاست. مشکلاتی که برخی تجهیزات داخلی با آنها مواجه هستند و کاستی ها و نابرابریهای جزیی در کیفیت و ساخت برخی تجهیزات با برند خارجی، با صبر، پشتکار و تحمل قابل حل هستند و امیدواریم به مرور شاهد رفع این کاستی ها باشیم.
وی افزود: در دوره سوم نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی نسبت به دوره دوم و در دوره دوم نسبت به دوره نخست، تحولات و پیشرفتهای قابل توجهی مشاهده شد که از مهمترین آنها میتوان به سطح بندی محصولات ارائه شده در نمایشگاه به 4 درجه فناوری اشاره کرد. این سطح بندی، موجب شد تا خریدار این تجهیزات، بتواند بهتر و آسانتر به دستگاه مطلوب مورد نیاز دسترسی یابد.
مدیر آزمایشگاه مرکزی دانشگاه صنعتی اصفهان با اشاره به قدم بزرگ و سازنده معاونت علمی در سازماندهی توانمندی آزمایشگاهی کشور گفت: باید توجه داشت این حمایتها در مسیر توانمندسازی هرچه بیشتر شرکتها در زمینه تولید باشد و به سمت انحصار نرود. این حمایت تاکنون بر مبنای کیفیت و توانمندی ارائه کنندگان و زمینهساز رقابت سالم بودهاست که امیدواریم همین مسیر طی شود.
جعفری،در پایان توجه به زمانبندی برگزاری نمایشگاه در دوره چهارم را با در نظر گرفتن شرایط مخاطبان محصولات ارائه شده امری ضروری دانست و گفت: چون اغلب خریداران این دستگاهها، جزو ارگانها دولتی و اداری هستند، برگزاری نمایشگاه در ساعات اداری طول هفته ممکن است دشواریهایی را ایجاد کند، اما اگر زمان بندی نمایشگاه طوری تنظیم شود که امکان بازدید برای سایر مخاطبان نمایشگاه وجود داشته باشد، قطعا استقبال از این نمایشگاه دوچندان خواهد شد.
دستورالعمل ارزیابی فنی محصولات، متقاضیان شرکت در نمایشگاه منتشر شد
متقاضیان حضور در چهارمین دوره نمایشگاه که تاییدیه مرحله اول را گرفته اند می توانند اقدام به ثبت محصولات نمایند.
متقاضیان حضور در چهارمین دوره نمایشگاه که تاییدیه مرحله اول را گرفته اند می توانند اقدام به ثبت محصولات نمایند.
کمیته ارزیابی و نظارت فنی نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ساخت ایران، دستورالعمل ارزیابی فنی محصولات و آیین نامه سطح بندی محصولات را منتشر کرد.
برای دریافت فایل های مربوطه و مطالعه دستورالعمل به صفحه دستورالعمل ارزیابی فنی محصولات مراجعه نمایید.
فروشندگان می بایست پیش از اقدام به ثبت محصولات و یا ارسال محصولات از دوره های قبل به دوره جدید، دستورالعمل آن را مطالعه نمایند.
تاکنون 226 شرکت، برای حضور در چهارمین دوره نمایشگاه ثبت نام کرده اند که از این تعداد حدود 50 شرکت تاییدیه مرحله اول را دریافت کرده اند و مجاز به ثبت محصولات خود می باشند.سایر شرکت ها نیز باید با رفع نواقص مربوطه، سعی کنند تاییدیه مرحله اول را دریافت کنند.